Основою інноваційних змін став модернізований Реєстр застрахованих осіб, який адмініструє Пенсійний фонд України. У цьому реєстрі на кожного працюючого та пенсіонера заведена індивідуальна облікова картка, в якій відображена вся інформація про заробітну плату людини та різні соціальні виплати, з яких сплачено страхові внески, страховий стаж, розмір пенсії тощо.

Таку інформацію можна отримати, зареєструвавшись на Веб-порталі електронних послуг Фонду . Зробити це можна двома способами: за логіном і паролем, які видають фахівці в територіальних підрозділах Фонду, або електронним цифровим підписом.

Нещодавно Пенсійний фонд України запровадив новий сервіс із надання електронних документів з підтвердженням QR-кодом .Послуга доступна для користувачів Веб-порталу Пенсійного фонду України, які увійшли на портал за допомогою ЕЦП. Це сучасне нововведення дозволяє громадянам не виходячи з дому отримувати такі електронні документи:

  • довідку про доходи пенсіонера (загальний розмір призначеної пенсії);
  • довідку про доходи пенсіонера для призначення субсидій, що містить дані про розмір пенсії без урахування видів виплати;
  • індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-5), що містить інформацію про страховий стаж, заробітну плату та сплату страхових внесків страхувальниками;
  • витяг з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що містить дані про статус застрахованої особи/отримувача страхової виплати; дані про набутий страховий стаж; відомості щодо нарахованої заробітної плати, що враховується для розрахунку страхових виплат та страхового стажу; відомості про особливі умови праці, про суми добровільних внесків; дані пенсійної справи; відомості про інші види загальнообов’язкового державного соціального страхування.

До нових сервісів обслуговування громадян належить також смс-інформування , за допомогою якого Пенсійний фонд України інформує про всі зміни, які відбуваються в пенсійній справі, а кожного працюючого щомісячно повідомляє про сплату єдиного соціального внеску та зарахування страхового стажу, що є інструментом контролю за своїм роботодавцем.
Зареєструватись на отримання повідомлення можна двома способами: за особистим зверненням до ПФУ, надавши відповідну заяву або самостійно налаштувавши сервіс.

Більше відеоматеріалів як користуватись електронними сервісами на сайті ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ .

Поділитись: