У Львові запрацював новий осередок денного перебування для осіб з інвалідністю

У Львові на вул. Роксоляни, 23 запрацював новий осередок денного перебування для осіб з інвалідністю, віком від 18 до 45 років. Тут молоді люди з фізичними та інтелектуальними особливостями розвитку зможуть впродовж дня отримувати соціальні послуги, вести активний спосіб життя у супроводі фахівців. Ініціативу реалізувала Львівська міська рада спільно з навчально-реабілітаційним центром «Джерело». В найближчих планах — відкрити ще два таких осередки за адресами: вул. Б. Хмельницького, 195 та вул. В. Великого, 40. Як розповів під час огляду осередку міський голова Львова Андрій Садовий, відповідно до програми «Львів 2020» такі осередки повинні працювати у всіх мікрорайонах міста, адже виконують надзвичайно важливу соціальну функцію.

«В кожному місті є діти, які потребують спеціального догляду. Ми у Львові маємо Центр «Джерело», де ті діти можуть вчитись, отримувати допомогу, і батькам це дуже важливо, бо коли діти навчаються, то батьки можуть йти працювати. Але діти виростають, закінчують школу. Питання, як потім буде облаштоване їхнє життя? Тому політика міста в тому, щоб ці діти могли себе обслуговувати. Такий Центр, який ми бачимо тут, не перший, подібний ми вже відкрили на Новому Львові, на вул. Кирилівській, наступний плануємо відкривати на вул. Б. Хмельницького, на вул. В. Великого. Хочемо покрити усі мікрорайони міста Львова, бо ми маємо 800 таких дітей, якими треба займатись. На жаль, ця тема не розпрацьована в рамках країни, так, як це є у Львові. Ми є пілотним містом, тому часто до Львова їдуть з інших міст люди, які хочуть надавати цю послугу від серця до серця. Тут важливо, щоб було тепло і любов.

Іра Подоляк, як депутат Верховної Ради, працюючи у Львові, максимально це пробує роздати, цю інформацію, щоб держава також переймалась цією проблемою. В цивілізованому світі до 80% усіх соціальних проектів реалізовують не держані, а громадські організації, котрі держава фінансує. Так має бути і в Україні. У нас не стандартний підхід, тут місто це все профінансувало, а «Джерело» бере на себе цю опіку і ми з ними маємо якісну співпрацю, будемо її продовжувати.

Я б дуже хотів, щоб у такі Центри приїжджала не лише Іра Подоляк, а й депутати Верховної Ради, кандидати в депутати, щоб вони бачили весь спектр нашого життя”, — розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

«Це продовження створення мережі осередків для важконеповносправної молоді по районах Львова, аби соціальні послуги для них стали доступними за місцем проживання, і вони отримували якісну трудову реабілітацію та соціалізацію. Нашою метою є відкриття таких осередків в кожному районі нашого міста», — розповів начальник управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин.

Новий осередок для молоді відкрито в комунальному приміщенні, площею 101,5 кв. м. (кімната для занять — 50 кв. м., кухня — 40,8 кв. м., технічна кімната — 1,5 кв. м., санвузол — 9,2 кв. м.). Ремонтні роботи виконано за кошти бюджету розвитку міста в сумі 934,3 тис. грн. Осередок створено для здійснення трудової реабілітації (абілітації) осіб з інвалідністю, віком від 18 до 45 років.

Реабілітацію надають такі фахівці: фахівець з соціальної роботи, організатор з культурно-дозвіллєвої діяльності, психолог та соціальні робітники. Загалом в осередку перебувають 11 осіб (на візках — 6, самостійне пересування — 5).

Відкриття осередку дає чимало позитивних можливостей. Зокрема — отримання послуг за місцем фактичного проживання; робота з меншими групами клієнтів та надання якісніших послуг; скорочення часу на трансфер для клієнтів Центру; збільшення кількості отримувачів послуг в установі.

Зараз в осередку формуються дві підгрупи: 9 та 8 осіб, наповнюваність яких проводиться відповідно до реабілітаційних завдань, зазначених в індивідуальних програмах реабілітації, умов, особливостей їх діяльності, та виробничого навантаження працівників, за якими вони закріплюються.

Послуги в осередку надають з 09:00 до 16:00 год. А це: соціальна реабілітація; мистецька програма (література, театр, журналістика, відео); соціально-побутова та трудова реабілітація; психологічна реабілітація; культурно-дозвіллєва діяльність.

Тривалість одного реабілітаційного заняття становить 1 годину. Денна тривалість занять — 4 заняття по 1 годині. Перерва між заняттями 15 хвилин. Підопічні осередку забезпечуються довезенням та одноразовим гарячим харчуванням.

«Ми у Львові багато нарікаємо, і ми маємо право нарікати, бо кожен хоче жити вже сьогодні. Але тільки тоді, коли ти поїздив по Україні, побачиш різні моделі в різних містах, то робиш висновок, що моделі створюються власне у Львові. Це правда. Така модель — йти ближче до людей, бо справді складно, коли люди живуть у Рясному, чи в іншому кінці міста, а є лише один Центр на Сихові. Принцип, ідеологія, філософія, що треба йти в глибину, де живуть люди, і ми це робимо з бібліотеками, культурними центрами — це дуже важливо. Глобальною проблемою є проблема, що соціальні працівники отримують мізерні зарплати. Фактично, соціальні працівники отримують такі зарплати, як бібліотекарі, чи працівники музеїв. Це неприпустимо. Це пов’язано з тим, що у нас ще ця стара система окладів, тарифних сіток. Світ вже давно живе по-іншому. але ми не можемо змінити цю систему в якійсь одній галузі. Це має зробити Уряд, це повинен зробити Уряд. Це не може зробити одна людина, чи десять у Парламенті. Це важливо, бо люди, які працюють у таких Центрах, вони живуть, працюють, бо щоб взяти, треба віддати. Це є пріоритет і тут ще дуже багато роботи. Але це щастя, що ми йдемо таким шляхом у Львові. це треба мультиплікувати. Державні фонди повинні створюватись, або не державні, треба допомагати, бо такі організації, як „Джерело“, у Львові мають кошти з бюджету міста, але це тому, що є воля, є розуміння влади. В інших містах такого розуміння може не бути, і Центри виглядають зовсім по-іншому, або й їх взагалі нема», — розповіла депутат Верховної Ради України Ірина Подоляк.

«Я в Києві в подібному центрі був, але це приватний заклад. Тут набагато крутіше все зроблено. Держава має брати опіку, але в державі це все не опрацьовано. Принцип простий: є люди, які об’єднані в організації, які це роблять, їх треба просто фінансово підтримати, ефект буде більший, в рази, ніж, коли це робить влада чи держава за свої кошти. Такий принцип ми підтримуємо у Львові і будемо давати цьому новий імпульс», — додав міський голова Львова Андрій Садовий.

Довідка

Благодійна установа Навчально-реабілітаційний центр «Джерело» заснована 1993 року батьками дітей з церебральним паралічем товариства «Надія» та волонтерами з Канади.

У 2008 році, за підтримки Львівської міської ради та у партнерстві з управлінням соціального захисту, на базі «Джерела» створено Львівський міський центр реабілітації «Джерело». Такий крок уможливив поєднати залучені міські бюджетні кошти на діяльність інноваційної в соціальних рішеннях установи, в якій діти з особливими потребами отримують соціально-реабілітаційні послуги.

Центр «Джерело» фінансується з бюджету міста Львова та за рахунок благодійних надходжень. У 2019 році на діяльність ЛМЦР «Джерело» передбачено кошти в загальному фонді бюджету міста в сумі 18,47 млн. грн., а також 3,13 млн. грн. з коштів бюджету

Поділитись: