Виставка «Портрет міста. Львів кінця ХVІІІ – першої половини ХІХ ст.»

Одиноким громадянам літнього віку, які перебувають на обслуговуванні у Львівському міському територіальному центрі проводять різнобічні заходи дозвілля. Так, вчора 22 лютого дідусі та бабусі побували в Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького, де оглянули виставку, яка покликана на прикладі творів мистецтва окресленого часу представити образ Львова в один із найважливіших відрізків його історії – період після першого поділу Речі Посполитої (1772), коли Галичина переходить у склад Австрійської імперії.

Місто стає столицею Королівства Галичини і Володимирії, утвореного на теренах колишнього Галицького князівства. Адміністративна, освітня, релігійна та селянська реформи, які проводять в Галичині австрійські правителі Марія Терезія (1717 – 1780) та Йосиф ІІ (1741 – 1790), змінюють обличчя Львова та його життєвий уклад.

Представлені на виставці пам’ятки (види Львова та портрети львів’ян), що відносяться до кінця ХVІІІ – першої половини ХІХ ст. й належать тогочасним митцям, які працювали у Львові й стали очевидцями подій, є найкращими автентичними документами своєї епохи. На виставці репрезентовано твори Йозефа Пічмана, Кароля Швейкарта, Алойзи Рехана, Яна Машковського, Мартина Яблонського, Юліуша Коссака, Карла Ауера, Карла Аренда та багатьох інших.

Ретроспективний характер експозиції повернув відвідувачів в минуле, занурив в атмосферу тодішнього Львова.

Захід організовано відділенням соціальної адаптації Львівського міського територіального центру.

Організатор культурно – дозвіллєвої діяльності Віра Костецька.

 

Поділитись: