3 грудня 2019р. світова спільнота відзначає річницю Міжнародного дня інвалідів, проголошеного Генеральною асамблеєю ООН. Міжнародний день інвалідів – це ще одне нагадування людству про його  обов’язки щодо однієї з найбільш незахищених категорій населення.

Метою проведення Дня людей з інвалідністю є сприяння розумінню проблем,пов’язаних з інвалідністю, і мобілізація підтримки достоїнства, прав і благополуччя людей з обмеженими можливостями.

Цей день підкреслює необхідність досягнення повного забезпечення рівних прав людей, в тому числі,людей з обмеженими можливостями та їх участі в житті суспільства.

Державою розроблені та діють ряд законів України, положення, які передбачають різні види допомоги, соціальної підтримки,реабілітацію людей з інвалідністю.Серед чималої кількості існуючих в Україні соціальних служб, які працюють задлязабезпечення соціального захисту людей з обмеженими можливостями, лише Фонд соціальногострахування Українизабезпечує відшкодування шкоди, відновленняздоров`я та працездатності потерпілих на виробництві від нещасних випадків та професійних захворювань.За рахунок коштів Фонду реалізується ціла низка програм соціального захисту інвалідівпраці, а саме:

-лікування потерпілих у лікувально-профілактичних закладах;

-медична реабілітація потерпілих в реабілітаційних відділеннях;

– забезпечення потерпілих санаторно-курортним лікуванням;

-забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;

-забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення;

-забезпечення потерпілих додатковим харчуванням;

-забезпечення потерпілих очним протезуванням та окулярами, слуховими апаратами та зубопротезуванням;

-фінансування витрат на спеціальний медичний, постійний сторонній види догляду та побутове обслуговування;

-забезпечення потерпілих спеціальними засобами пересування(коляски);

-забезпечення потерпілих автомобілями;

-компенсація витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування інвалідів;

-навчання та перенавчання інвалідів;

-відновне лікування в реабілітаційних відділеннях застрахованих осіб.

З метою відновлення здоров`я та працездатності потерпілих від нещасних випадків на виробництві лише Львівським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області,   якеобслуговує706 інвалідів праці м.Львова, за 10 місяців 2019р. на медичну та соціальну реабілітацію потерпілим було витрачено більше 3,9млн.грн., а на відшкодування шкоди, що нанесена умовами виробництва шляхом здійснення належних страхових виплат -33,3млн.грн.

Відділенням і надалі будуть здійснюватись заходи для відновлення здоров`я та працездатності потерпілих на виробництві, забезпеченні їх необхідними соціальними та медичними послугами.

Милосердя, чуйність, співчуття до слабших споконвіку були характерною рисою українського народу. Томувідзначення Міжнародного дня інвалідів – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок передінвалідами, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час.

Користуючись нагодою, хочеться висловити слова вдячності всім інвалідам за силу духу тастійкість, за оптимізм та мужність, за незламність та активну життєву позицію.

 

Поділитись: