Сьогодні, 8 листопада, сесія Львівської міської ради затвердила Програму забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору 1 групи. Вона передбачає низку заходів, які сприятимуть мобільності та полегшать доступ до об’єктів людям з інвалідністю у кріслах, та людям з порушенням зору 1 групи.

Як розповіли в управлінні соціального захисту ЛМР, одним із обмежень і бар’єрів для соціальної активності людям з інвалідністю є неможливість виїхати кріслом колісним за межі своєї квартири і будинку, тобто — архітектурні бар’єри. Здебільшого в усіх будинках існують сходи від рівня входу в будинок до рівня 1-го поверху чи ліфтового холу. Щоб подолати цих кілька (3−9) сходинок, людині з інвалідністю у кріслі колісному завжди потрібно просити сторонньої допомоги. Також відчувають труднощі в орієнтації в просторі та незалежного від сторонньої допомоги життя особи з порушенням зору, зокрема, тотально незрячі.

Відтак, ухвалою Львівської міської ради від 11.10.2005 № 2582 затверджено Програму створення у Львові універсально доступного середовища для людей з особливими потребами. Одним із пунктів цієї Програми передбачено розробити програму доступності у будинках та квартирах, де проживають особи з інвалідністю у кріслах колісних та особи з порушенням зору 1-ї групи. Відповідно до розпорядження міського голови від 16.02.2018№ 40 «Про утворення робочої групи для напрацювання програми забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю по зору», утворено робочу групу для напрацювання програми забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з порушенням зору. Станом на сьогодні моніторинговими групами, утвореними при районних адміністраціях Львівської міської ради, проведено обстеження понад 1220 житлових приміщень. Визначено 24 об’єкти, які підлягають першочерговому облаштуванню елементами доступності.

Управління соціального захисту підготувало проект ухвали «Про затвердження Програми забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору 1 групи».

Метою цієї Програми є сприяння мобільності та полегшення доступу особам з інвалідністю у кріслах колісних та особам з порушенням зору 1 групи до об’єктів житлового призначення шляхом створення цим особам умов доступності до їхнього помешкання, облаштування їхнього життєвого простору та інфраструктури біля будинків, де вони проживають. А це, відповідно, дасть змогу подолати соціальну ізоляцію людей з інвалідністю, сприятиме їх доступу до інклюзивної освіти, зайнятості та працевлаштування.

У додатку до Програми є перелік 24 житлових приміщень, які підлягають першочерговому пристосуванню для створення елементів доступності для осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору 1 групи.

Крім цього, Програмою передбачено подання районними адміністраціями Львівської міської ради щороку, не пізніше 1 жовтня, бюджетних запитів з переліком житлових приміщень, які підлягатимуть облаштуванню елементами доступності у наступному році з врахуванням вартості запланованих робіт (перелік житлових приміщень, які підлягатимуть облаштуванню елементами доступності, визначатиметься за результатами обстеження житлових умов осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю по зору, про що зазначено вище).

Фінансування Програми передбачається здійснювати за рахунок видатків загального та/або спеціального фонду міського бюджету м. Львова, передбачених на відповідний бюджетний рік, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.

Поділитись: