У Львові 13 осіб з інвалідністю, а саме з комплексною глибокою розумовою та фізичною неповносправністю, беруть участь у денній програмі «Усмішка». Проект «Особливе піклування для особливих людей на денній програмі «Усмішка» створили в ГО «Лярш-Ковчег», а фінансово підтримали його реалізацію в управлінні соціального захисту Львівської міської ради.

Як повідомили в ГО «Лярш-Ковчег», проект триватиме упродовж семи місяців: з квітня до жовтня 2019 р. Упродовж цього часу «Усмішка» працюватиме з 10:00 до 17:00 год 4 рази на тиждень (з понеділка до четверга). Функціонує «Усмішка» у приміщенні, що на вул. Перфецького, 11.

«Всі учасники програми «Усмішка»» об’єднані у дві групи: одна відвідує програму у понеділок та середу, а друга – у вівторок та четвер. Заняття в «Усмішці» плануються індивідуально: складено плани індивідуального супроводу для кожного учасника. Також досвідчені психологи, асистенти та волонтери, проводять індивідуальні та частково групові заняття по оволодінню соціально-побутовими навичками та навиками самообслуговування. А ще усіх учасників щодня до місця проведення та назад додому довозить мікроавтобус», – розповіли в організації «Лярш-Ковчег».

Загальний бюджет проекту становить 144, 8 тис гривень: 91,8 тис з яких у рамках співфінансування надали в управлінні соціального захисту ЛМР.

«Це не єдина ініціатива ГО «Лярш-Ковчег», яку профінансували з міського бюджету Львова. Зокрема, попри проект «Усмішка», ми профінансували ще й захід «Долаємо бар’єри разом». Фінансова підтримка становить 119,2 тис грн. В рамках цього заходу 50 осіб з розумовою неповносправністю у супроводі 24 волонтерів-асистентів мають змогу мандрувати Львіщиною. Зокрема, передбачено 3 мандрівки: 2 одноденні подорожі та 1 – багатоденна»,- додав начальник управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин.

Загалом Львівська міська рада фінансово підтримує ГО «Лярш-Ковчег» понад 10 років.

Довідка

Громадська організація «Лярш-Ковчег» працює у Львові з людьми із розумовою неповносправністю уже понад 13 років та має великий досвід проведення різноманітних занять та заходів для них. Організація об’єднує 63 особи з розумовою неповносправністю, які беруть участь в 6 програмах: 4 творчих майстернях, денній програмі та будинку тимчасового підтриманого проживання. З ними займається 30 асистентів та волонтерів.

ГО «Лярш-Ковчег» є неприбутковою організацією і функціонує завдяки пожертвам та коштам залученим при написанні заявок у різноманітних конкурсах грантів та соціальних проектів.

«Лярш-Ковчег» у Львові – це перша спільнота «Ляршу» в Україні, яка офіційно стала членом Міжнародної Федерації «Лярш» у 2008 році. У світі спільнота «Лярш» існує з 1964 року, коли Жан Ваньє разом з о. Томою Філіпом запросили двох розумово неповносправних чоловіків із державного закладу жити разом у селищі Троллі. З цієї першої спільноти, яка була започаткована у Франції і мала римо-католицьке коріння, розрослося багато спільнот в різних культурних та релігійних традиціях. На сьогодні «Лярш» – це Міжнародна Федерація, яка об’єднує 149 спільнот в 37 країнах світу на 5 континентах.

Поділитись: