Сьогодні, 23 січня, департамент гуманітарної політики Львівської міської ради прозвітував про роботу у 2018 році. Директор департаменту Галина Слічна розповіла, що вдалось реалізувати та запровадити продовж року в галузі соціального захисту. Торік, зокрема, близько 70% соціального бюджету Львова було скеровано на реалізацію міських програм соціальної підтримки та захисту учасників АТО /ООС та їхніх рідних.

Субсидії.З 1 травня 2018 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1022», якою затверджено Положення про порядок призначення житлових субсидій (надалі — Положення) у новій редакції. Згідно з новою редакцією Положення розширило перелік умов, за наявності яких, житлова субсидія не призначається. Враховуючи зазначені зміни, починаючи з травня 2018 року, значно зменшилася кількість домогосподарств (сімей), які мають право на отримання державної допомоги у вигляді житлових субсидій. Так, станом на 01.01.2019, житлову субсидію одержують 49,4 тис. сімей (домогосподарств), що становить 19,8% від кількості сімей (домогосподарств) м. Львова (248,5 тис. сімей). Слід зазначити, що на 01.01.2018 житлову субсидію одержували 129,5 тис. сімей (домогосподарств), що становило 52,1% від кількості сімей (домогосподарств) м. Львова. Упродовж 2018 року до відділів соціального захисту управління соціального захисту звернулися за призначенням житлової субсидії 65 тис. сімей (домогосподарств).

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 300 передбачено алгоритм монетизації частини зекономлених житлових субсидій (грошова виплата енергоощадним родинам). Чисельність отримувачів субсидії, включених до списків підприємств-надавачів послуг, у яких на рахунках залишилися частина невикористаних субсидій, на 01.05.2018становила 14 792 особи. Кількість громадян, які звернулися у 2018 році до відділів соціального захисту управління з заявою щодо виплати частин невикористаних субсидій — 8753 особи. Виплачено — 7973 особам на загальну суму — 5542,3 тис. грн.

З метою реалізації заходів щодо соціального захисту окремих категорій громадян на місцевому рівні надавались муніципальні субсидії. Упродовж звітного періоду на підставі рішень комісій з розгляду заяв громадян щодо надання субсидій при районних адміністраціях призначено муніципальні субсидії 1399 сім’ям на загальну суму 3208,9 тис. грн. За даними Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП), на обліку в управлінні соціального захисту перебуває 131,4 тис. осіб. Кількість осіб, які користуються правом на пільги, при оплаті за житлово-комунальні послуги становить 47,9 тис., у т.ч. 19,9 тис. осіб з сімей пільговиків, яким визначено право на пільги з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. 12,8 тис. пільговиків з кількості учасників війни, дітей війни, багатодітних сімей тощо; визначено право на пільги з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Видатки на надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг за 2018 рік склали 178,3 млн. грн. Окремим категоріям громадян відшкодовано надання пільг з послуг зв’язку — 3,67 млн. грн. (13,4 тис. середньомісячна кількість одержувачів). На муніципальному рівні відшкодовано надання пільг населенню на оплату житлово-комунальних послуг на суму 2,9 млн. грн.:

Структурними підрозділами управління надано 712 тис. сервісних послуг, а підпорядкованими бюджетними установами 90 тис. сервісних послуг.

Допомога багатодітним сімям. За рахунок коштів Державного бюджету України здійснено 50,8 тис. виплат державних соціальних допомог сім’ям з дітьми та особам з інвалідністю на суму 743,09 млн. грн. На обліку в управлінні соціального захисту перебуває близько 5 тис. багатодітних сімей, з яких 580 сім’ям надано допомогу з міського бюджету на загальну суму 3517 тис. грн., зокрема: 499 сім’ям, які мають на утриманні 4, і більше дітей, виплачено по 5 тис. грн.; 74 сім’ям, які мають на утриманні 6 і більше дітей, для їх відпочинку та/або оздоровлення по 10 тис. грн.; 7 сімей, в яких одночасно народилось 3 і більше дітей, отримували щомісячну виплату по 3 тис. грн.

Допомога довгожителям. У 2018 році 25 довгожителів, мешканців м. Львова, відзначили 100 і більше років. Зокрема, 100 років відзначили 11 львів’ян, а 101 і більше років відсвяткували 14 мешканців. Кожен з уродинників отримав від міста допомогу по 5 тис. грн. Загальна сума виплати з міського бюджету становить 125 тис. грн.

Закупівля обладнання для соціального захисту.Закуплено комп’ютерну та оргтехніку на загальну суму 1167,6 тис. грн., зокрема: в управління соціального захисту (в т.ч. відділи соціального захисту у районах) на суму 752,4 тис. грн. та у Львівський міський територіальний центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на суму 211,5 тис. грн.; у Львівський міський центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді на суму 203,7 тис. грн.

Новий відділ соціального захисту Личаківського району у форматі «Прозорний офіс».У серпні 2018 року запрацював оновлений відділ соціального захисту за моделлю центру надання соціальних послуг у форматі «Прозорий офіс». Відділ відкрито в приміщенні Личаківської районної адміністрації (вул. К. Левицького, 67). У часі підготовки повністю оновлено й адаптовано приміщення для доступності особам з інвалідністю, оновлено комп’ютери та оргтехніку, а також закуплено нові меблі. Відділ оновлено за співфінансування міста 1,4 млн. грн. та держави 241 тис. грн.

Центр для осіб з інвалідністю.Клієнтами відділення є молодь з особливими потребами віком від 18 до 45 років. За звітний періоду отримали послуги 82 молоді особи. З метою надання більшої кількості послуг та розширення програм Центру: відкрито осередок для осіб з інвалідністю на вул. Кирилівській; проводиться реконструкція приміщень для надання послуг особам з інвалідністю на вул. Роксолани, 23 та вул. Б. Хмельницького, 195; виготовлено проектно-кошторисну документацію для створення нового відділення на вул. В. Великого, 40; відкрито додаткову групу для дітей віком 10−18 років на 8 осіб. Організація реабілітаційних заходів у Центрі складається з медичного спостереження, психологічної реабілітації, педагогічної реабілітації, фізичної реабілітації, трудової реабілітації, соціально-побутової реабілітації та фізкультурно-спортивної реабілітації.

Центр для людей похилого віку.Ведеться активна робота над розширенням мережі осередків дозвілля для літніх людей у різних районах м. Львова. Наприкінці жовтня 2018 року відкрито дев’ятий центр денного дозвілля при церкві Пресвятої Богородиці Володарки України (вул. Новознесенська, 34). Упродовж 2018 року здійснено понад 588 тис. заходів для 2202 громадян. За звітний період прийнято 266 нових осіб. Надавались платні послуги 72 особам на загальну суму 74,4 тис. грн. Надано соціальну послугу догляду вдома для 2187 осіб. Відвідувачі центрів денного дозвілля мали змогу побувати на різнопланових екскурсіях, зустрічах з громадськими діячами, відвідати концерти та вистави у театрах, взяти участь в урочистих заходах тощо.

Центр соціальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і внутрішньо переміщених осіб.Завершено активну фазу спільного проекту Львівської міської ради, Українського Фонду Соціальних Інвестицій та Німецького державного банку розвитку (KFW) щодо відкриття у Львові Центру соціальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і внутрішньо переміщених осіб (вул. Угорська, 2а). Зокрема у 2018 році завершено фазу робіт (ремонтні роботи, закупівля обладнання та устаткування) на суму 7,2 млн. грн. У 2019 році на черзі роботи по утепленню фасаду частини будівлі Центру на суму передбачених коштів 1,7 млн. грн. Станом на 01.01.2019 загальна частка коштів з бюджету міста у загальному кошторисі співфінансування проекту становить 8,96 млн. грн.

Програма.У 2018р. розроблена та затверджена Програма забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору 1 групи. Метою Програми є сприяння мобільності та полегшення доступу особам з інвалідністю у кріслах колісних та особам з порушенням зору 1 групи до об’єктів житлового призначення шляхом створення цим особам умов доступності до їхнього помешкання, облаштування їхнього життєвого простору та інфраструктури біля будинків, де вони проживають. У часі розробки Програми моніторинговими групами, утвореними при районних адміністраціях Львівської міської ради, проведено обстеження понад 1220 житлових приміщень. Визначено 19 об’єктів, які підлягають першочерговому облаштуванню елементами доступності. Згаданий перелік передбачено в Програмі як першочергові. Орієнтовна потреба в коштах для проведення робіт на 19 об’єктах становить 2,3 млн. грн.

Комплексна програма підтримки учасників АТО (ООС).Для забезпечення соціальних гарантій учасникам АТО/ООС у місті Львові діють дві муніципальні програми:

  1. Програма про захист інтересів осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, а також членів сімей таких осіб. У рамках дії програми передбачено унікальну для України виплату на вирішення соціально-побутових питань по 100 тис. грн. кожному. У 2018 році 1000 учасників АТО отримали допомогу. Загалом вже 2100 осіб одержали виплату від міста. Дія Програми розрахована до 2020 року включно.
  2. Комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, постраждалих учасників Революції Гідності та членів їх сімей, членів сімей Героїв Небесної Сотні — мешканців м. Львова. В рамках дії Програми зосереджено соціальні гарантії: виплати, пільги, допомоги на оздоровлення дітей, інші соціальні гарантії, які надаються як в грошовій так і не грошовій формі. Так у 2018 році дію Програми розширено й на постраждалих учасників Революції Гідності та членів сімей Героїв Небесної Сотні. На дію Програми у 2018 році за напрямом соціального захисту використано понад 7 млн. грн.

Станом на 01.01.2019 обліковано 5469 учасників антитерористичної операції, з них:

  • особи з інвалідністю І групи — 15;
  • особи з інвалідністю ІІ групи — 69;
  • особи з інвалідністю ІІІ групи — 215;
  • учасники з числа добровольців, яким надано статус — 73;
  • члени сімей загиблих (померлих) учасників, в т. ч. діти — 203 (загиблих 96 учасників);
  • учасників бойових дій в районах проведення антитерористичної операції з числа внутрішньо переміщених осіб — 81 (1 — учасник війни з числа внутрішньо переміщених).

Впродовж року Центр скеровував на оздоровлення, організовував освітні, культурні та розважальні заходи і проекти, здійснював прийом документів та виплати згідно з міськими програмами соціального захисту бійців.

З нагоди вшанування Дня гідності та свободи у 2018 році з міського бюджету м. Львова виділено одноразову матеріальну допомогу на загальну суму 61 тис. грн. 61 -му постраждалому учаснику Революції Гідності.

Впродовж 2018р. Центром організовано та проведено ряд заходів: VI Всеукраїнський Форум «Захоплені життям. Історії успіху ветеранів АТО»; організовано футбольну команду «Крила АТО» учасників АТО; тривають безкоштовні курси англійської мови для воїнів-учасників АТО та членів їх родин; на 25 Book Forum відкрився окремий майданчик, де учасники бойових дій представляли свої книги на тему війни; розроблено програму святкування дня Покрови Пресвятої Богородиці та Захисника України. Святковий захід «Під твоїм Покровом» відбувся 14 жовтня в парку культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького; відбулися зустрічі з матерями та батьками загиблих Героїв, приурочені до Дня матері; перед входом в міську раду відкрили фотовиставку під назвою «Батьки Небесного Легіону»; реалізовано проект «Ветерани: від діалогу до працевлаштування»; у грудні відбулася презентація календаря благодійного проекту «Вірні назавжди»; до свята Миколая охоплено понад 3000 дітей учасників бойових дій-мешканців Львова, а також мешканців області, які навчаються у Львові. Важливим напрямом соціалізації учасників АТО є сприяння їх працевлаштуванню. За звітний період надано допомогу у працевлаштуванні 28 учасникам АТО. Видатки на діяльність Центру за 2018 рік склали 3,56 млн. грн.

Управлінням соціального захисту на фінансову підтримку громадських ініціативскеровано 1,5 млн. грн. що на 300 тис. грн. більше ніж у 2017 році. Зокрема: на співфінансування 7 соціально-культурних проектів в сумі 500 тис. грн.;13 заходів 10 неурядових організацій на суму 795,85 тис. грн.; статутну діяльність 4 громадських організацій осіб з інвалідністю та ветеранів. Реалізовано 13 заходів соціального спрямування у співпраці з 10 неурядовими організаціями на загальну суму 795,85 тис. грн., для таких цільових категорій громадян як: особи з особливими потребами (в т. ч. діти, незрячі), особи похилого віку, бездомні, діти з малозабезпечених та соціально незахищених сімей. Одним з найбільш інноваційних заходів, реалізованих у 2018 році є захід «Мандрівна планета — 2» ГО «Фонд реабілітації незрячих». В рамках цього заходу відбулися дві кількаденні автобусні екскурсії для осіб з інвалідністю по зору місцями історичної слави України у Житомирській та Закарпатській областях у супроводі попередньо підготовлених гідів, які володіють навичками тифлокоментування візуальних об’єктів.

Фінансова підтримка громадським організаціям осіб з інвалідністю і ветеранів на здійснення статутної діяльності.У 2018 році 4 громадські організації осіб з інвалідністю та ветеранів м. Львова отримали кошти з бюджету міста на загальну суму 235,93 тис. грн. Реалізовано 7 проектів неурядових організацій на суму 500,00 тис. грн. цільовою групою яких були: особи з особливими потребами, малозабезпечені, невиліковно хворі особи та особи звільнені з місць позбавлення волі. Одним із найбільш інноваційних реалізовано соціально-культурний проект: «Кіно для незрячих: ХФ „Червоний“ та інші» Львівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів — УСІ» в рамках якого: адаптовано 5 художніх кінофільмів («Той хто пройшов крізь вогонь», «Червоний», «Гніздо горлиці», «Іван Сила», «Стрімголов») для осіб з порушеннями зору шляхом виготовлення аудіодискрипції — спеціального коментаря, без якого стрічка не буде зрозумілою для незрячих і слабозорих глядачів; готові художні фільми з аудіодискрипцією будуть розміщені на веб-сторінці usi.org.ua, де будуть доступними для незрячих/слабозорих мешканців усієї України (чисельність — 80/100 тисяч осіб).

У 2018 році впроваджено сервіс електронної черги у Личаківському відділі соціального захисту. Тепер цей зручний сервіс доступний мешканцям у всіх районах міста Львова.

Слід зазначити, що у 2018 р. управлінням соціального захисту проведено 5 загальноміських заходів, на які використано 611,78 тис. грн., а саме: Великдень, День міста; цикл заходів в рамках заходу «Львів соціальний»; Свято Миколая; цикл заходів «Соціальні акції з подолання бідності». Загалом у рамках заходів забезпечено подарунками (в т.ч. продуктові набори) понад 4,5 тис. потребуючих громадян та 8,6 тис. порцій харчування для потребуючих у кампанії «Соціальні акції з подолання бідності».

Плани на 2019 рік:

— Відкриття нових осередків для осіб з інвалідністю по вул. В. Великого, 40, вул. Роксоляни, 23, вул. Б. Хмельницького, 195.

— Покращення умов праці в установах соціального захисту задля росту якості сервісних послуг.

— Надання сервісних послуг працівниками соціального захисту в смт. Брюховичі, смт. Рудно та м. Винники.

Поділитись: